Bu Blogda Ara

11 Şubat 2014 Salı

CANAVAR MUMYALAR

Bu mumyalar Japonya'nın genelinde müze ve tapınaklarda yer almaktadır.
    
Kanazawa şehrindeki Zengyoji tapınağında görev yapan rahip bu üç başlı kafatasını tapınağın deposunda bulur. Bu kafatasının tapınağa kimin, ne zaman, neden getirdiği bilinmemektedir. Mumyalanmış kafatasının bir tarafında iki diğer tarafında da bir yüz vardır. Tapınak her bahar ekinoksunda insanların görebilmesi için sergiler. 




Bir diğer gizemli mumya Usa kasabasında Daijoin tapınağındadır.

Söylentiye göre mumya bir zamanlar soylu bir aileye aitmiş fakat ailenin başına gelen birtakım trajik olaylardan sonra ondan kurtulmak zorunda kalmışlar.
Mumya 1925 yılında Daijoin tapınağına gelmeden önce birçok kez el değiştirmiş. Tapınak cemaati mumya geldikten sonra kötü şekilde hastalanmışlar ve mumya lanetli ilan edilmiştir.
Fakat tapınağın özel bir bölümüne yerleştikten sonra cemaat hızla iyileşmiştir. O günden beri de tapınağı koruduğuna inanılmaktadır.




Diğerlerinden daha küçük olan bu mumya da bir zamanlar Yabakei' deki Rakanji tapınağındaymış. Maalesef 1943 yılında çıkan bir yangında yokolmuştur.




Japonya' nın Edo döneminde -18. ve 19. yüzyıllarda- denizkızı mumyaları misemono denilen karnavallarda oldukça popülermiş. Zamanla bir sanata dönen bu mumyalar, denizcilerin, maymunların kafa ve üst kısmını balıklara dikmesiyle ortaya çıkmış. Resimdeki mumya, balık ve diğer hayvan parçalarının ip ve kağıt yardımıyla birbirlerine birleştirilmesi ile yapılmıştır.
Ulusal Etnoloji Müzesi,Leiden
Bu mumya Nagazaki limanında 1817-1824 arasında Dejima' da Hollanda ticaret kolonisinin müdürü Jan Cock Blomhoff' un sahip olduğu bir parçadır. Şimdi ise Leiden' da Ulusal Etnoloji Müzesinde sergilenmektedir.




Birkaç yıl önce Tokyo' da bir müzede sergilenen diğer denizkızı mumyasının ise Harano Tarım Müzesi' nin kurucusuna ait olduğu sanılmaktadır.
Mumyanın kökeni bilinmemekle beraber kolleksiyoner yanında sanskritçe yazılmış bir Budist şiiri bulunan bir kutu olduğunu söylemektedir. Ayrıca kutuda denizkızının bir fotoğrafı ve Wakayama' da yaşayan bir adama ait olduğunu iddia eden bir yazı vardır.




Denizkızı mumyaları gibi birçok kappanında Edo dönemi sanatçıları tarafından maymun, baykuş ve hatta vatozlara kadar birçok hayvanın parçaları kullanılarak yapıldığı düşünülmektedir.

Şu anda Hollanda Leiden' da bulunan kappa kesintisiz bir şekilde biraraya getirilmiş hayvan parçalarında oluşmaktadır.




Bir başka kappa mumyası ise Osaka Zuiryuji tapınağında bulunmaktadır.
70 cm uzunluğunda olan bu insanımsı kappanın tarihinin 1682'lere uzandığı söylenmektedir.




Bir diğer kappa mumyası ise sıradışı bir yerde, bir Imari' de Matsuura sake imalathanesinde bulunmaktadır.
Şirket broşüründe yeralan bilgiye göre mumya 50 yıl önce çatı değiştiren marangozlar tarafından tavan arasında bir kutuda bulunmuştur.




1960 yılında Iwate' deki Yuzanji tapınağına kilise cemaatinden bir raiju mumyası hediye edilir. Cemaatin bunu nasıl elde ettiği de mumyanın kökeni gibi belirsizdir.
Bu mumya bir kedi iskeleti gibi gözükse de bacakları fazla uzun.




Benzer bir mumyada Niigata' da Saishoji tapınağındadır.





Bir diğer efsanevi doğaüstü yaratık olan tengu ise sanatta yarı tanrı yarı kuş olarak tasvir edilir.
Hachinohe Müzesi
Mumyanın kökeninin Japonya' nın güneyindeki Nobeoka kasabası olduğu düşünülmektedir.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder